tipobet bets10

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Ο αγωνιστικός προσανατολισμός (orienteering) είναι μια ομάδα αθλημάτων που απαιτεί ικανότητες ναυσιπλοΐας με τη χρήση χάρτη και πυξίδας για την πλοήγηση από σημείο σε σημείο σε ένα διαφορετικό και συνήθως άγνωστο έδαφος, ενώ υπάρχει κίνηση με ταχύτητα. Στους συμμετέχοντας δίνεται ένας τοπογραφικός χάρτης, συνήθως ένα προσχεδιασμένος χάρτης αγωνιστικού προσανατολισμού, τον οποίο χρησιμοποιούν για να βρουν τα σημεία ελέγχου.

Αρχικά, το άθλημα εμφανίστηκε σαν πλοήγηση εδάφους για στρατιωτικούς. Από τότε αναπτύχθηκε με πολλές εκδοχές. Η παλαιότερη και πιο δημοφιλής εκδοχή είναι ο αγωνιστικός προσανατολισμός με τα πόδια. Όσα αθλήματα περιλαμβάνουν ένα αγώνα εναντίων ενός ρολογιού και απαιτούν πλοήγηση με ένα χάρτη είναι μορφές αγωνιστικού προσανατολισμού.

Τα αγωνίσματα αγωνιστικού προσανατολισμού συνδυάζουν τη Ναυσιπλοΐα με μια συγκεκριμένη μέθοδο ταξιδιού. Επειδή η μέθοδος ταξιδιού καθορίζει την ανάγκη εξοπλισμού και τακτικής, κάθε άθλημα απαιτεί συγκεκριμένους κανόνες για διαγωνισμό και οδηγίες και σχεδιασμό. Αθλήματα αγωνιστικού προσανατολισμού είναι:

Αγωνιστικός προσανατολισμός με κανό

Αγωνιστικός προσανατολισμός με αυτοκίνητο

Αγωνιστικός προσανατολισμός με τα πόδια

Αγωνιστικός προσανατολισμός με mountain bike

Ορεινός μαραθώνιος

Το orienteering είναι ένα δημοφιλές άθλημα στη Βόρεια Ευρώπη στο οποίο νέοι και ενήλικες βρίσκουν μεγάλη ευχαρίστηση μέσα από την πρόκληση της εύρεσης σταθμών ελέγχου σε όμορφες γεωγραφικές περιοχές, δάσους και βοσκοτόπων. Είναι ένα σπορ που παρέχει ευχαρίστηση σε όλα τα επίπεδα συναγωνισμού, αλλά όπου η τεχνική είναι ζωτικής σημασίας για να θριαμβεύσει ο αγωνιζόμενος πάνω στις δύσκολες λεπτομέρειες του χάρτη και του εδάφους και έτσι να ικανοποιηθεί πλήρως από τον αγώνα.

Το orienteering έχει περιγραφεί σαν “ιστιοπλοΐα πάνω σε θάμνους”, “ράλυ αυτοκινήτου με τα πόδια”, “επίλυση σταυρόλεξου ενώ τρέχει κανείς προς τη στάση”. Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί περιγράφουν τις δύο όψεις του αθλήματος: σωματική και πνευματική. Ο αγωνιζόμενος υποχρεούται να επιλύσει πολλά προβλήματα προσανατολισμού ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να διατηρήσει ένα γρήγορα tempo τρεξίματος προκειμένου να ολοκληρώσει τον αγώνα στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Το orienteering είναι ένα άθλημα προσανατολισμού που χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένους και λεπτομερείς χάρτες. Όποιος συμμετέχει υποχρεούται να επισκεφθεί όλα τα σημεία ελέγχου στη σωστή σειρά. Τα σημεία ελέγχου είναι σημειωμένα πάνω στο χάρτη σαν κύκλοι και είναι πάντοτε χαρακτηριστικά του εδάφους που διακρίνονται. Τα σημεία ελέγχου είναι μεγάλες τρίπλευρες σημαίες χρώματος πορτοκαλί και άσπρου και είναι τοποθετημένες μέσα στον κύκλο όπως σημειώνεται στο χάρτη. Κάθε σημείο ελέγχου έχει έναν κωδικό αριθμό για αναγνώριση και ένα τρυπητήρι με ένα μοναδικό σύστημα σήμανσης το οποίο χρησιμοποιείται από τους αγωνιζόμενους για να μαρκάρουν την κάρτα τους και να αποδείξουν ότι έχουν επισκεφθεί το σωστό σημείο ελέγχου.

Το orienteering είναι ένα άθλημα το οποίο προϋποθέτει λίγα πράγματα σε σχέση με εξειδικευμένο υλικό. Για το ξεκίνημα δεν χρειάζονται παρά αθλητικά παπούτσια ανώμαλου δρόμου, ολόσωμη φόρμα, ένας χάρτης και μία πυξίδα. Τα μακριά παντελόνια της φόρμας είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια του αγώνα διότι ο αγωνιζόμενος διασχίζει πολλές φορές περιοχές με πυκνή βλάστηση, θάμνους και βράχια. Το ίδιο σχεδόν απαραίτητες είναι και οι φανέλες με μακριά μανίκια. Τα παπούτσια πρέπει να έχουν τάπες ή εγκοπές για γερό πιάσιμο σε ανώμαλο έδαφος. Ένα ελαφρύ αδιάβροχο το οποίο θα μπορούσε να τοποθετηθεί μέσα σε κάποια τσέπη συνιστάται σε περίπτωση βροχής. Μία σφυρίχτρα καλό είναι να έχουν όλοι οι αρχάριοι σε περίπτωση που χαθούν μέσα στο δάσος. Οι παραμάνες χρειάζονται για την τοποθέτηση του αριθμού στη φανέλα. Ένα κόκκινο στυλό ή καλύτερα μαρκαδόρος που αφήνει μόνιμα σημάδια χρειάζεται για να σημειώσει ο αγωνιζόμενος πάνω στο δικό του χάρτη τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει.

Όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να διαλέξουν μία διαδρομή που να ταιριάζει στις ικανότητες και στην εμπειρία τους. Δεν είναι απαραίτητο να τρέχει κανείς, κάλλιστα μπορεί κάποιος να περπατήσει, γεγονός που βοηθάει τους ηλικιωμένους ή άτομα με σωματικές αναπηρίες να λάβουν μέρος. Αντίθετα με τον κλασσικό αθλητισμό, η εκκίνηση δεν δίνεται για όλους τους συμμετέχοντες μαζί αλλά χωριστά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν τα σημεία ελέγχου δεν είναι ήδη τυπωμένα πάνω στο χάρτη, τότε ο κάθε αγωνιζόμενος πρέπει να αντιγράψει τους κύκλους με τα σημεία ελέγχου από έναν εντοιχισμένο κεντρικό χάρτη πάνω στο δικό του χάρτη. Στη συνέχεια ο κάθε αγωνιζόμενος ξεχύνεται μέσα στο δάσος για να βρει τα σημεία ελέγχου όσο πιο γρήγορα μπορεί. Νικητής είναι αυτός ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδρομή στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Το orienteering είναι ένα ατομικό άθλημα το οποίο απαιτεί αυτοσυγκέντρωση για να διατηρηθεί κανείς πάνω στην επιλεγμένη διαδρομή.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε κατά τη διάρκεια της πορείας μας τα σημεία του ορίζοντα. Σε συνδυασμό με μια γενική γνώση της περιοχής μπορούμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις δυσμενείς συνθήκες που τυχόν θα προκύψουν (ομίχλη, κ.τ.λ). Ο καλύτερος και ακριβέστερος τρόπος προσανατολισμού είναι η χρήση της πυξίδας. Σε περίπτωση όμως που δεν τη διαθέτουμε, μπορούμε να προσανατολιστούμε με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Από τον Ήλιο

Επειδή ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή ,το μεσημέρι  βρίσκεται προς το Νότο και το βράδυ στη Δύση, μπορούμε, γνωρίζοντας την ώρα, να προσδιορίσουμε (κατά προσέγγιση) κάποιο σημείο του ορίζοντα. Για παράδειγμα το καλοκαίρι, o ήλιος στις 6 το πρωί βρίσκεται στην Ανατολή ,στις 9 Βορειοανατολικά, στις 12 στο Νότο, στις 3 Νοτιοδυτικά και στις 6 το απόγευμα στη Δύση.

Με την μέθοδο της σκιάς του ξύλου

Στερέωσε κατακόρυφα στο έδαφος ένα ξύλο με ανάλογο ύψος ώστε να αφήνει μια ευδιάκριτη σκιά στο έδαφος και σημάδεψε την άκρη της σκιάς. Περίμενε ώσπου να μετακινηθεί η σκιά περίπου 40 εκατοστά και σημάδεψε τη νέα θέση. Ένωσε τα δύο σημάδια με μια ευθεία. Η ευθεία δείχνει τον άξονα Ανατολής – Δύσης. Το πρώτο σημείο που σημάδεψες είναι το Δυτικό ενώ το δεύτερο το Ανατολικό.

Με το ρολόι

Με την μέθοδο αυτή δεν έχουμε μεγάλη ακρίβεια αλλά είναι ένας γρήγορος τρόπος να προσανατολιζόμαστε. Τοποθέτησε τον ωροδείκτη του ρολογιού σου στην κατεύθυνση του ήλιου. Ο Νότος βρίσκεται μεταξύ του ωροδείκτη και της ένδειξης 12 του ρολογιού. (Η διχοτόμος της γωνίας που σχηματίζεται από τον ωροδείκτη και τη ένδειξη 12).

Με τον πολικό αστέρα

Τη νύxτα μπορείς να προσδιορίσεις το Βορρά με τον πολικό αστέρα. Ο πολικός αστέρας έχει προνόμιο να μην αλλάζει θέση γιατί βρίσκεται πάνω στον άξονα περιστροφής της γης και γι’ αυτό δείχνει πάντα τον Βορρά ενώ προσδιορίζεται εύκολα από τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Η Μεγάλη Άρκτος βρίσκεται πάντα στο βόρειο τμήμα του ορίζοντα και αναγνωρίζεται εύκολα από το σχήμα κατσαρόλας που σχηματίζουν τα επτά άστρα της. Αν από τα άστρα α και β της Μεγάλης Άρκτου χαράξεις μια νοητή γραμμή και την προεκτείνεις προς το α, 5 φορές το μήκος α-β, τότε θα βρεις τον πολικό αστέρα που ανήκει στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου.


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αλεξάντερσον Τοβ

Αλεξάντερσον Τοβ

Η Τοβ Αλεξάντερσον είναι γεννημένη στις 7 Σεπτεμβρίου του 1992 στη Σουηδία και είναι επαγγελματίας αθλήτρια του προσανατολισμού. Έχει κατακτήσει...

Λουντανές Όλαφ

Λουντανές Όλαφ

Ο Όλαφ Λουντανές είναι ένας κορυφαίους αθλητές προσανατολισμού στον κόσμο. Ο Νορβηγός έχει κατακτήσει δέκα φορές το χρυσό μετάλλιο στο...


ΔΗΜΟΦΙΛΗ